Vertigo

Vertigo nedir?

Genel olarak üst solunum yolu enfeksiyonu kökenli olmakla birlikte, genetik, travmatik, bazı ilaçların kullanımı gibi yollarla da vertigo atağı gerçekleşebilir. Vertigo kelimesini bir hastalık tabiri olarak değerlendirmek doğru değildir.

Vertigo bir semptomdur. Vertigoya yol açan birçok hastalık mevcuttur. Bunların en sık nedenleri arasında kulaktaki denge organı, santral sinir sistemi (beyinde oluşan hasar), propiyosepsiyon (eklemlerin boşluktaki pozisyonunu, konumunu, hareketini algılama duyusudur) ve görme bozukluğu olarak sayılabilir.

Vertigo ile birlikte mide bulantısı, terleme, baş ağrısı gibi fizyolojik bulgularla birlikte aynı zamanda kalabalıktan rahatsız olmak, yüksekten korkmak, araç tutması, ışığa hassasiyet ya da tamamen karanlıktan rahatsızlık hissetme en sonunda da dışarı çıkmaktan korkarak sosyal izolasyon eşlik edebilir.

 

Vertigonun tedavisi nasıl yapılır?

Akut vertigo ataklarının tedavisinde iki komponent bulunmaktadır. Birincisi; akut atakları kontrol altına almak, ikincisi; iyileşmeyi hızlandırmak ve yeni atakların oluşmasını önlemektir. Vertigo tedavisinde ideal bir ilaç henüz bulunamamıştır. Kullanılan ilaçlar
daha çok akut bulguları ve otonomik şikayetleri kontrol altına almayı hedefleyen semptomatik tedavi içindir. Spesifik tedavi ise vertigonun altta yatan sebebini çözmekte yatar .

Periferik vestibüler bozukluğa bağlı baş dönmelerinde egzersiz programları uygulanmaktadır. Bu amaçla vestibüler rehabilitasyon uygulanır.
Egzersizler ve manevralar  kişiye uygun olarak düzenlenir ve uygulanır. Vestibüler rehabilitasyon ile baş dönmesinin azaltılması, kişinin kendini güvende hissetmesi, günlük yaşama aktif katılmada sıkıntı yaşamaması, düşme ve yaralanmaların engellenmesi ve toplumdan soyutlanarak anksiyete, panik bozukluk ve major depresyon gibi ek psikolojik rahatsızlıklardan uzaklaşması amaçlanır.

 

DAHA FAZLA BİLGİ VE ÇÖZÜMLER İÇİN BİZE DANIŞABİLİRSİNİZ.