SİYATİK SİNİR SIKIŞMASI

SİYATİK SİNİR SIKIŞMASI

Tuzak nöropatiler sinirlerin anatomik seyirleri boyunca özel bölgelerde mekanik olarak sıkışması ile oluşur .Tuzak nöropatilerin bir sürü çeşidi vardır ve bunlardan bir tanesi de siyatik sinir sıkışmasıdır.

Piriformis kası fonksiyonel hareketlilik içinde olmazsa olmaz bir yapıdır. İskelet yapıyı desteklemede önemli bir rol oynamaktadır. Piriformis kası kalça hareketlerinde görev alır ve gluteal kasların altında bulur. Derinde bulunan bu kas sakrumdan başlar ve uyluğa bağlanır.

Siyatik sinirin %90’ı piriformis kası altından %10’u ise içinden geçer. Siyatik sinirin piriformis altında ya da içinde sıkışmasına “Piriformis Sendromu” denir.

 

Siyatiğin birden fazla sebebi olabilir. Bunlar:

-Birincisi; bel bölgesinden çıkan siyatiği kapsayan sinirinyine aynı bölge olan bel bölgesinde basıya uğramasına bağlıdır. Bel bölgesinde siyatik sinir basıya uğradığı zaman bölgesel olarak aşırı rahatsız edici bir yayılan ağrıya yol açar .Durumu daha açıklayıcı hale getirecek olursak bel fıtığı ile aynı duruma yol açar. Belde ki bu sinirin sıkışmasının diğer bir adına da siyatik diyebiliriz.

-İkincisi; siyatik sinir kalçadan geçerken kalçada siyatik siniri saran kaslarının aşırı büyümesi, güçlenmesine bağlı olarak  ya da sinirin o bölgede  travma almasına bağlı olarak( ki bunlar genelde enjeksiyonel olup  ikincil olarak ortaya çıkan bir durumdur. Genelde bebeklik çağında görülür) kalça kaslarının arasından geçen sinirin zedelenmesine bağlı ortaya çıkabilir.

-Üçüncü durum ise vücudumuzun daha  alt bölgelerin de dizin arka bölgesinde bir travma aldığımızda veya çarpma, düşme sonucunda siyatiğin distalde devam eden bölgelerinin zedelenmesi de aynı şekilde siyatik ağrısına yol açar. Bu sinir ayak altına kadar geldiği için herhangi bir yerde zedelenme siyatik ile aynı tabloya yol açar.

 

Hastalarda görülebilen bir sürü belirtileri vardır. Bunlar:

-Kalçadan topuğa kadar hissedilen ağrı, çekilme

-Belden ayağa kadar olan bir ağrı

-Etkilenen bacakta karıncalanma, hissizlik ve kas güçsüzlüğü

-Kramplaşmalar, sertleşmeler, kalçada meydana gelen uyuşma

-Gerinirken ve öksürürken meydana gelen ağrılar

-Üst bacakta oluşan devamlı ağrı

-Aynı pozisyonda durunca bütün bacakta görülen ağrılar

-Eğer sıkışma iki taraflı olursa 2’ye 10 kala yürüyüşü (Charlie Chaplin Yürüyüşü) görülür.

Tedavi de amaç oluşan ödemin azaltılması ve siyatiğe yapılan basıyı kaldırıp kas spazmını çözmektir. Tedavi süreci siyatiğe uygulanan basıya göre uzun ve ağrılı olabilir. Uzman doktor teşhis koyduktan sonra hastaya uygun tedavi şekli seçilir.

Hastaya enjeksiyon tedavisi, farmakolojik tedavi ya da fizik tedavi önerilebilir. Eğer süreç fizik tedaviyle devam edecekse birçok şekilde ilerleme seçeneği vardır. Bunlardan öne çıkanları manuel uygulamalar ve egzersizlerdir.

Fizyoterapistiniz size uygun tedavi kombinasyonunu yapacaktır. Bu uzun ve ağrılı süreçte hastanın tedaviye riayet etmesi ve önerilen egzersizleri yapması çok önemidir.

 

DAHA FAZLA BİLGİ VE ÇÖZÜMLER İÇİN BİZE DANIŞABİLİRSİNİZ.