MİYOFASİAL AĞRI SENDROMU (MAS)
MİYOFASİAL AĞRI SENDROMU(MAS)
MAS, yumuşak dokuyu etkileyen romatizmal hastalıklardan bir tanesidir. Sıklıkla orta yaş grubunda görülür. En çok baş- boyun, omuz ve bel bölgesi kasları tutulur. Hareket kısıtlılığı ve tutukluluk sabah saatlerinde en fazladır. MAS’nda bölgesel bir veya birkaç kas grubunda saptanan tetik noktalar (TN) ve TN’lardaki kas liflerinde palpasyonla (Elle dokunarak yapılan muayene) saptanan sert bir band vardır .Ayrıca TN’ların palpasyonuyla ortaya çıkan yansıyan ağrıyla da karakterizedir . Ağrı; sürekli, derin yerleşimli ve kasılma tarzındadır.
MAS’nun sebebi tam olarak bilinmiyor .Ancak katkıda bulunan faktörler vardır. Mekanik stresler(yapısal asimetri, bacak boyu eşitsizliği, küçük hemipelvis, kötü postür), metabolik ve endokrin anomaliler(hipotiroidi,hipoglisemi,hiperürisemi),depresyon,kronik enfeksiyon, uyku bozukluğu, nörolojik bozukluklar(MS, radikülopati, tuzak nöropati, Periferik nöropati), romatizmal hastalıklar, vitamin(özellikle B1,B6,B12,folik asit) ve mineral eksiklikleri MAS’nu tetikler.
MAS kaslarda; tetik nokta, sert band, tutukluk, hassasiyet, sıkışma-yanma hissi ,normal eklem hareketinde azalma ve ağrıya sebep olur. Tetik nokta teşhisi yapan uzman tarafından gergin bir kasta parmak ucuyla yapılan palpasyonla belirlenir .Uygulanan basınçla hastanın aniden yüzünün ekşimesi, sıçraması ya da sesle yanıt vermesi ayrıca bu bölgeden uzak bir bölgede yansıyan ağrı tanımlaması TN paternini gösterir.
TN hemen her zaman etkilenen kasta kısalmaya sebep olur ve kas atrofisi olmaksızın güçte azalmaya neden olabilmektedir .Hastalar yorgunluk, soğuk hava ,aşırı egzersiz ,immobilite ,duygusal veya fiziksel gerilimle, viral enfeksiyonla şikayetlerinin arttığını; sıcak gevşeme egzersizleri, masaj, kasların hafif gerilmesi ve aerobik egzersizlerle ağrılarının azaldığını ifade ederler.
Miyofasial ağrı sıklıkla uyku düzenini bozar. Uyku pozisyonu da TN aktivasyonuna sebep olabilir. Ayrıca hastalarda sıklıkla anormal terleme, lakrimasyon(gözyaşı akıntısı) artışı, vazomotor semptomlar ve ısı değişikliği gibi otonomik disfonksiyonlar görülebilir.
Servikal MAS hastası olan kişilerde bunlardan farklı olarak kulak çınlaması, dengesizlik ve baş dönmesi de görülebilir .Ayrıca uzun süreli ağrı hastalarda depresyona sebep olacağından tedavi kişilerin hayat kaliteleri için oldukça önemlidir.
MAS tedavisinde hastanın durumuna göre lokal enjeksiyonlar, medikal tedavi ve fizik tedavi önerilir. Eğer hasta fizyoterapi ile tedavi edilecekse uygulanabilecek birçok teknik vardır. Tetik nokta enjeksiyonları, kuru iğneleme, ultrason, TENS, yüzeyel ısı uygulamaları, germe ve sprey tekniği, masaj, akupunktur, biofeedback, interferansiyal akımlar, iskemik kompresyon, manuel uygulamalar ve egzersizler kullanılabilecek tekniklerdir.
Hastanın durumuna göte teknik kombinasyonları yapılır. Amaç kullanılan tekniklerle ağrıyı azaltmak ya da yok etmek kişinin hayat kalitesini yükseltmektir .Hatta fizik tedavinin tek amacı tetik noktayı tedavi etmek, kasın normal uzunluğu ve postürüne geri getirmek, kısalmış olan hareket açıklığını normale döndürmek değil aynı zamanda tekrarlamamasını da sağlamaktır. Fizyoteristle beraber atlatılacak bu süreçte küçük dokunuşlar ama büyük sonuçlar vardır.
DAHA FAZLA BİLGİ VE ÇÖZÜMLER İÇİN BİZE DANIŞABİLİRSİNİZ.