Kifoz

Kifoz Nedir?

Vücudumuza arkadan baktığımızda normal bir omurga düz görünür. Yandan baktığımızda ise omurganın birtakım fonksiyonel eğrilikleri vardır.
Boyun bölgesinde içe, sırt bölgesinde dışa ve bel bölgesinde de içe doğru olan kıvrımlar görülür. Var olan bu fonksiyonel eğriliklerin normal açılarının dışına çıkması kifoz veya lordoz olarak adlandırılır.

Sırt bölgesindeki omurlarımızda yandan bakıldığında dışa doğru bir eğrilik görürüz. 20-40 derece arasında normal sınırlarda kabul edilen bu açılaşma 45 derecenin üzerine çıktığı zaman hiperkifoz olarak adlandırılır. Eğriliğin derecesi arttıkça başka sağlık sorunları da görülebilmektedir. Omuzların öne doğru yuvarlaklaşması, başın öne doğru çıkık durması, göğüs kafesinin içe doğru çökmüş görünmesi zamanla sırt ve boyunda ağrılara, solunum problemlerine, omurlarda disk patolojisine neden olabilmektedir.

 

Tanı Yöntemleri ve Tedavi

Öncelikle fizik muayene ile hastanın değerlendirmesi yapılır.
Hastanın 3 yönlü (ön arka ve yanlardan) postür analizi yapılır.
Ayaklardan başlayarak diz kalça bel sırt omuz ve baş pozisyonları incelenir.
Öne eğilme testi ile hastanın yandan sırt görüntüsü değerlendirilir.
Radyografik görüntüleme istenir. Burada kifoz derecesi ölçülür. Kifozun yapısal mı yoksa postüral mi olduğu belirlenir.
Gerekli görülürse MR, nörolojik testler ve solunum testleri de yaptırılabilir.
Kifoz derecesi ne olursa olsun mutlaka egzersiz tedavisine erken dönemde başlanmalıdır. Doğru pozisyonlarda yapılacak postür egzersizleri, solunum egzersizleri gibi uygulamalar  da bu hastalar için her zaman tedavilerinin bir parçası olmalıdır.

 

DAHA FAZLA BİLGİ VE ÇÖZÜMLER İÇİN BİZE DANIŞABİLİRSİNİZ.