Fibromiyalji Sendromu
Fibromiyalji Sendromu (FS)
FS, yumuşak dokuyu tutan romatizmal hastalıklardan, sebebi tam olarak açıklanamayan bir tanesidir. Bu sendroma sebep olan bir sürü faktör vardır. Fiziksel ya da psikolojik travmalar, kalıtsal faktörler, viral hastalıklar, iklim ve basınç değişiklileri ,eklemin hipermobilitesi(aşırı hareketliliği) vb.
FS olan hastalar dış uyaranlara karşı(basınç,ısı,eletrik vb.)daha hassastır. Ayrıca FS’ye gerilim ve migren tipi baş ağrısı, baş dönmesi, irritabl(hassas)bağırsak sendromu, depresyon, tutukluluk, her yerde ağrı ,yumuşak dokuda hassaslık, dismenore(ağrılı adet krampları),görülme sıklığı az olsa da sikka kompleksi (ağız ve göz kuruluğu) gibi hastalıklar eşlik edebilir.
FS’de ağrı sıklıkla boyun ve omuzda başlar. Uykusuzluk ,biyomekanik travmalar, soğuk ve psikolojik faktörlerle ağrı şiddetlenir.Ciddi FS olan kişilerde serotonin seviyesinde düşüş olduğu için ağrı eşiği düşmüş yani ağrıyı daha zor tolere etmeye başlamışlardır. Bu kişilerde ağrıya sebep olan etkilere verdikleri tepkiler aşırılaşmış ve ağrı devamlılığında artış görülmüştür.
FS tanısı konması için ağrı son 3 aydır devam etmelidir ve uzman kişinin derecelendirme ölçeğinde belli bir seviyeye gelmiş olması gerekir .FS olan hastalarda görülen bulgular kaybolabilir, belli aralıklarla kendini gösterebilir ya da zamanla giderek şiddetlenir .FS olan bireyler nemli hava veya soğuk havaya dikkat etmelidirler. Dinlenilmeyen uykudan, stresten ,aşırı fiziksel aktiviteden uzak durmalıdırlar.
FS’nda tanı konduktan sonra hastanın durumu değerlendirilir ve hastaya özel tedavi programı çizilir. Tedavide amaç ağrı ve spazmlardan kurtulmaktır. Hastanın durumuna göre ilaçlı ya da ilaçsız tedavi edilebilir. İlaçsız tedavi olan fizik tedavide lokal sıcak ve soğuk uygulamalar, elektroterapi, hastalığa uygun masajlar ,hastaya uygun egzersiz programları ile yapılır.
Manuel terapi uygulamaları bireyin çözüme ulaşması için etkili bir yöntemdir. Ayrıca hastanın hayatını kolaylaştırmak için ergonomik yöntemlerden ve besin takviyesinden bahsedilir. Tedavinin daha çabuk yanıt vermesi için ev egzersizleri verilir. Hasta ve fizyoterapistin ortak çalışmasıyla uygulanan program sonucunda hasta artık ağrılarından kurtulur ve hayat kalitesi yükselir.
DAHA FAZLA BİLGİ VE ÇÖZÜMLER İÇİN BİZE DANIŞABİLİRSİNİZ.